'65 yaş' yumuşadı mı, yumuşamadı mı?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mart 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikalar yumuşadı biliyor SGK, ?65 yaş korundu' diyor

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

Hükümetle yapılan uzlaşma görüşmelerinin ardından sendikalar sosyal güvenlik tasarısındaki 65 yaşta emeklilik şartının yumuşadığını söylerken SGK Başkanı, bunun söz konusu olmadığını açıkladı

Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin tasarıda yapılan değişikliklerin çalışanları nasıl etkileyeceği tartışılırken, uzlaşmadan sonraki ilk günde ?yaş? çatlağı ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Tahsin Güney, 65 yaş şartında hiçbir değişiklik yapılmadığını, tasarıda öngörüldüğü şekilde kaldığını belirtti. Hak-İş ve Türk-İş ise, ?Yaşta kısmi bir yumuşama var. Prim gününü dolduran 65 yaşı beklemeyecek? dedi.

65 yaş şartının SGK'nın öngördüğü gibi sabit kalması durumunda, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olan birisi 45 yaşında 7 bin 200 gününü doldursa da emeklilik için 20 yıl daha çalışmak zorunda kalacak.

?Çalışanın aleyhine'

Güney, dün düzenlediği sohbet toplantısında Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin tasarıda gelinen son noktayı anlattı. Güney, SGK Başkanı olarak kendisinin de önemli rol üstlendiği uzlaşma toplantıları sonucunda, sendikaların en büyük kazanımı olarak görülen prim ödeme gün sayısının 7 bin 200'e inmesinin aslında çalışanların aleyhine olduğunu söyledi. Güney, ?Kişi, ne kadar kayıtlı çalışırsa ortalama kazancı da emekli maaşı da yükseliyor. Prim gün sayısının 7 bin 200 olması, işçinin kayıtdışı çalışmasında kullanılacak bir argüman olacak. İşveren prim günü dolan işçiyi kayıtdışı çalıştırma yoluna gidebilecek? diye konuştu.

Güney, sosyal tarafların üzerinde müzakere yapmak istediği bir diğer konunun da 65 yaş sınırı olduğunu vurgulayarak, bu konuda hiçbir değişikliğin yapılmadığını, tasarıda öngörüldüğü şekilde kaldığını belirtti. Buna göre, 2036'ya kadar mevcut yasada yer alan kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş sınırının korunacağına işaret eden Güney, 2036'dan sonra her yıl 1 yaş artırılarak, erkeklerde 2046'dan, kadınlarda da 2048'den itibaren 65 yaş şartı aranacağını söyledi.

Sendikalar: Aslolan prim

Öte yandan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ?Yaşta kısmi bir yumuşama oldu, ancak 65 yaş sınırı değişmedi. Prim gününü dolduran 65 yaşını beklemeyecek, o tarihteki şartı dikkate alacak? dedi. Türk-İş'in uzmanlarının mutabakata ilişkin çalışma notunda da, ?7 bin 200 prim gün sayısını tamamlayan sigortalının 60 yaşını 2048 yaşında doldursa dahi 65 yaşa takılmayıp emekli olabilmesi imkanı sağlandı? ifadesi kullanıldı.

SGK: Değişiklik yok

Güney ise Milliyet'in soruları üzerine, ?Yaş şartında bir değişiklik yok. Tasarıda öngörüldüğü gibi? dedi. Güney'in verdiği bilgilere göre, sosyal tarafların üzerinde mutabakata vardığı bazı maddeler şöyle:

- Tasarıda 9 bin gün olarak öngörülen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olacak. Yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olanların 7 bin, yürürlükten sonra sigortalı olacakların 7 bin 200 gün prim ödemesi gerekecek.

- Aylık bağlama oranında ikili bir yapı olacak. Sigortalı olanların aylık bağlama oranları yasanın yürürlük tarihine kadar mevcut mevzuata göre uygulanacak. Yasa yürülüğe girdikten sonra sigortaya giriş tarihlerinden itibaren 3 bin 600 gün (10 yıl) için yüzde 3 olacak. 10 yılını dolduranların aylık bağlama oranı ise yüzde 2 olacak. Buna göre, yasanın yürürlük tarihinden önce sigortalı olmak aylıkları yükseltecek.

- Tasarıda yetim aylığı tutarının 12 katı olması öngörülen evlenme yardımı aylığın 24 katına çıkarılacak. Ancak dul eş bu yardımdan yararlanamayacak.

- İş kazası ve meslek hastalığı sonucu bakıma muhtaç derecede sakatlığı olanlara asgari ücretin yüzde 85'inin üzerinde bir aylık verilecek.

ÇALIŞMA BAKANI:

65 yaşı değiştirmek yasanın inkârı olur

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarının içeriğiyle ilgili taleplere her zaman açık olduklarını ancak emekli aylığı güncelleme katsayısı ve 65 yaş şartıyla ilgili bir değişiklik yapılmayacağını vurguladı. Çelik, ?Onlarda yapılacak bir değişiklik bu yasanın inkarı anlamına gelir? dedi.

Prim gün sayısındaki adımlarının ana parametreleri bozmadığını belirten Çelik, ?Yaş sınırı olduğu için sistem içerisinde öyle veya böyle kalacaktır vatandaş. ?20 yılımı doldurdum' diye bırakacak değil. Yine çalışacak? diye konuştu.

Çelik, yasanın bazı maddelerinin hemen, bazılarının ise mayıs ile ağustos-eylül döneminde olmak üzere kademeli olarak yürürlüğe gireceğini aktardı. Yasayı esnetebilecekleri kadar esnetme taraftarı olduklarını söyleyen Çelik'in verdiği bilgiye göre, tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda temel yasa olarak yarın görüşülmeye başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber